Aktivity

Světový den vody

Dne 22. 3. se slaví Světový den vody. Jakým způsobem můžeme dětem přiblížit, že voda je vzácná, že není pro všechny samozřejmostí, a když je jí nedostatek, rychle to pocítíme? Voda je nedílnou součástí našich životů. Zkusili jste si někdy spočítat, kolikrát denně pustíte kohoutek a umyjete si ruce, zuby, hrníček, zalijete kytičky a dáte …

Světový den vody Pokračovat ve čtení »

Říkadla u oblékání

Než vyrazíme v zimním období ven, je potřeba se pořádně obléci. Pro některé děti je to ale náročný úkol, který jim dobrým nápadem můžeme zpříjemnit. Už vás napadla nějaká říkadla, když se společně oblékáte na procházku? Máme pro vás hned tři krátká říkadla, která vám tuto činnost zpříjemní, a děti zaručeně pobaví. 

Masopustní tvoření

Masopustní období není jen o předjarním půstu, ale také o radosti, veselí a tvůrčích projevech. Jaké tradice a rituály se k němu vážou? Jak můžeme oslavit Masopust tvůrčím způsobem? A proč je tento čas označován za opak adventního období? Podívejme se na to blíže a objevme, jak můžeme tvořit a slavit Masopust ve školce.

Besídky v mateřské škole

Blíží se čas vánočních svátků, které patří i v mateřské škole k nejkrásnějšímu období roku. Děti se těší na Ježíška, peče se cukroví, zpívají koledy, vypráví příběhy a také se často učitelky, děti, rodiče a prarodiče setkávají při společných akcích. Jak to ale udělat, aby toto setkání bylo pro všechny opravdu přínosné a hlavně příjemné?

Celé Česko čte dětem

Přemýšlíte o zapojení do nějakého projektu? Mateřské školy mohou – a také by měly – domácí čtení doplňovat. Dětem, kterým doma nikdo nečte, mohou navíc poskytnout příležitost ke každodennímu kontaktu s psaným slovem. Je to osvědčený způsob, jak vzbudit u dětí a mládeže zájem o knihy, rozvíjet jejich potřebu číst, vychovávat z nich čtenáře. Výzkumy dokazují, že …

Celé Česko čte dětem Pokračovat ve čtení »

Ptačí krmítko ze šišek

Hledáte tip na jednoduchou aktivitu, kterou zvládnou i nejmenší děti? Zima se pomalu blíží a nám se naskytuje jedinečná příležitost nejen zabavit děti, ale také pomoci přírodě třeba tím, že vyrobíme ptáčkům jednoduchá krmítka. Děti si procvičí motorické dovednosti, ale také se naučí zodpovědnosti, empatii, ohleduplnosti k přírodě a svému okolí.

Jak zpříjemnit dětem cestování?

Během kratších i delších cest můžeme děti zabavit zajímavými jazykovými hrami, které jim zpříjemní cestování a zároveň rozvíjí jejich slovní zásobu a kreativitu. K napsání tohoto článku mě inspirovala moje kamarádka, jež má velmi vynalézavého syna. Aby chlapeček v autobuse nevyšiloval a neupozorňoval na sebe, připravila mu pro zpříjemnění cesty každý den novou jazykovou hru.

Hrátky a pokusy o letních prázdninách – 2. díl

Pokračujeme v inspiraci, jak s dětmi trávit čas na příměstských táborech či doma o letních prázdninách. Dětem můžeme nabídnout netradiční program, který pro ně bude opravdovým zážitkem. Každý z nás, ať jsou to rodiče dětí, samotné děti či odborná veřejnost, má vlastní představu o tom, co je to volný čas. Lidé si pod tímto pojmem …

Hrátky a pokusy o letních prázdninách – 2. díl Pokračovat ve čtení »

Od klíčení ke sklizni

Máme tu období jara. Kolem nás létají první včelky a na procházkách s dětmi pozorujeme petrklíče, sněženky, bledule a kakost. Rostlinkám a hmyzu právě začíná období nového života a nám dobrodružná cesta, která začíná na zahradě školky.