Mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou stejně jako mléko v poslední době velmi diskutovaným tématem. Přes veškeré módní trendy ale stále zůstávají důležitou složkou jídelníčku dětí. Podílí se na pevnosti zubů a kostí, podporují přirozenou imunitu. Jejich pravidelná konzumace je prevencí vyššího krevního tlaku, osteoporózy, aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Výrobky s obsahem živých kultur jsou nezastupitelné pro zažívání a podílí se na správném osídlení zažívacího ústrojí mikroorganismy.

Stejně jako mléko jsou mléčné výrobky zejména významným zdrojem velmi kvalitních bílkovin, dále vitaminů skupiny B, vitaminů rozpustných v tucích a minerálních látek (vápník a fosfor v biologicky výhodném poměru, dále draslík a síra). Mléčný tuk je ceněn pro svou lehkou stravitelnost a vstřebatelnost. Mléčné výrobky jsou ještě šetrnější pro trávení než mléko, protože obsahují podstatně nižší množství laktózy.

Vzhledem k výše uvedeným zdravotním přínosům je konzumace mléka a mléčných výrobků pro děti skutečně důležitá. K omezení nebo úplnému odstranění těchto potravin z výživy dítěte by mělo dojít pouze na základě doporučení registrujícího dětského pediatra nebo odborného lékaře, a to nejčastěji z důvodu alergie nebo intolerance některé mléčné složky.

Volit bychom měli vždy takové mléčné výrobky, které mají nižší obsah cukru a neobsahují zbytečná náhradní sladidla, aromata či konzervanty. Ze skupiny sýrů se pro děti nedoporučuje používat sýry s vysokým obsahem soli, jako je například balkánský sýr, feta, korbáčiky, niva, roquefort a další.

Jaké mléčné výrobky vybrat?

Jako ideální se jeví pro děti polotučné mléčné výrobky. Vždy bychom měli volit hygienicky nezávadné, bezpečné mléčné výrobky. Tedy produkty vyrobené z tepelně ošetřeného mléka. Mléčné výrobky ze syrového mléka, tedy mléka tepelně neošetřeného přímo od krávy, dětem jídelny rozhodně nepatří. Takové mléko může být kontaminováno patologickými mikroorganismy, které mohou způsobovat velmi vážná onemocnění.